Maze de Boer
omschrijving

 

SAFE heeft een expositieruimte in een voormalige atoomschuilkelder. De muren zijn één meter dik en de schuilkelder kan hermetisch worden afgesloten. Als je de schuilkelder binnenkomt voel je dat je omringt bent door dikke muren zowel boven je, onder je als om je heen. Meerdere gangen leiden naar verschillende kamers en een centrale ruimte. Wat je niet direkt door hebt is dat er in de centrale ruimte één lange muur van gips is. Aan de andere kant van deze muur is een stichting gehuisvest die kleding inzamelt voor Oost-Europa. 

Hoewel het voorheen dezelfde ruimte was is er nu een enorm contrast zichtbaar tussen de expositieruimte van Safe, die mooi netjes en wit afgewerkt is, en de gele volgepropte niet geschilderde ruimte van Stichting Oost-Europa.

 

‘Other side’ toont een gat in de muur van de lege tentoonstellingsruimte. Het gat is niet groter dan 10x12 centimeter en is als het ware in de muur ‘geslagen’. 

Als je door het gat kijkt zie je een meterdikke muur met daarachter de ruimte waar stichting Oost-Europa kleding inzamelt, wast, vouwt, sorteert en opbergt in dozen. Om meer van de ruimte te zien moet je je hoofd bewegen om de ruimte van een andere hoek te kunnen zien. Omdat de muur een dikte van een meter heeft kun je niet de hele ruimte zien. Wat je ziet is aan de ene kant kisten met vuilniszakken waar kleding in zit en aan de andere kant pallets met dozen waar opgevouwen kleding in zit. Ook is een deur zichtbaar, een schilderij aan de muur, een trap, een palletwagen en TL verlichting. Pas als je goed kijkt besef je je dat de ruimte die je ziet op z’n kop staat. De dozen hangen aan het plafond en de TL balken liggen op de grond.  

Het is niet zo dat de ruimte werkelijk ondersteboven staat. Een spiegelcontructie zorgt ervoor dat de ruimte optisch op z’n kop staat. Voor de toeschouwer is deze constructie op geen enkele manier zichtbaar. 

Evenmin is zichtbaar dat de ruimte achter de wand vol staat met extra licht om het lichtverlies door de spiegels te compenseren. Noch weet men dat de dikte van de muur (waar men door heen kijkt) slechts een deel van de constructie van het gat is, dat gemaakt is in de enige dunne gipse muur van de schuilkelder.

 Vanuit de schuilkelder kijk je naar de wereld op z’n kop, waar Westerse kleding wordt verzameld die teruggaat naar waar het grotendeels geproduceerd is.

 

Recensies
De Weekkrant, 6 februari 2008

De Stentor, 19 februari 2008

titel other side locatie SAFE, Dalfsen (NL) productie 2008
projects items FACTORY EDITIONS 1973 PRESS DEPTH OF FIELD #2 TRACE AFTER THE BUZZ PARENTHESIS STILL LIFE FAIR PLAY DEPTH OF FIELD QUINTET FISHING VLIET SOUND-ON-SOUND PLAYED RACK REFLECTION WHO CARES? PORTRAI BUMPER CAR UNDRESSED HET ATELIER WORK IN PROCESS REPLACED THIS SIDE UP OTHER SIDE OPEN ATELIERS 07 VISITORS [DE]CONSTRUCTIE DE BLAUWE TUIN EXPOSED UITVAARTCENTRUM OUTLINE VOORHEEN DE KERK MONO NO AWARE TIJDELIJKE HALTE: POST CS OPGELUCHT GESTEMD CINEMA CITRO√čNEN OBJECT: PORTIERSHUISJE IT'S MY PARTY WHITE ROOM SWING