Beeldende Kunst

Common Ground

Een Indonesische speeltuin in Nederland en een Nederlandse speeltuin in Indonesië.

Locatie Sonsbeek 2016, Arnhem, Nederland & Tebet, Jakarta, Indonesië
Productie 2016
Materiaal Stalen speeltoestellen en bankje, stenen, marmeren plakkaat. RVS speeltoestellen en bankje, rubberen tegels.
Afmeting 1500 x 700 x 250 cm (LxBxH)
Foto: Maurice Boyer

De tentoonstelling Sonsbeek 2016 wordt gecureerd door Ruangrupa uit Jakarta, Indonesië met als thema Transactie.

Common Ground haalt een Indonesische speeltuin uit de wijk waar Ruangrupa is gevestigd naar Park Sonsbeek en plaatst er op dezelfde lokatie een typisch Nederlandse speeltuin voor terug.

De speeltuinen verschillen opvallend van kleur en ontwerp. Bovendien zijn de strenge veiligheidsvoorschriften waaraan een Nederlandse speeltuin moet voldoen een kenmerkend verschil. Kinderen zien altijd en overal mogelijkheden om te spelen, des te meer wanneer zij geïnspireerd worden door een speeltoestel. Een klimrek, een wip of een glijbaan is in elke speeltuin verschillend, terwijl het spelen er op universeel is.

Geboren in Nederland, is Maze de Boer opgegroeid met de prachtig ontworpen speeltoestellen van Aldo van Eyck, zoals de iconische in vele Nederlandse speeltuinen te vinden iglo.In tegenstelling tot de hoeveelheid speelplaatsen in Nederlandse plantsoenen, perken en straten, bevinden Indonesische speeltuinen zich minder vaak buiten in het publieke domein. Speeltuinen zijn regelmatig te vinden in overdekte commerciële winkelcentra of binnenplaatsen van kinderopvangcentra.

Met deze ingreep refereert Common Ground niet alleen aan de handelsrelatie van Nederland met Indonesië in het koloniale tijdperk, maar benadrukt ook de kracht en flexibiliteit van kinderen waarin we investeren voor de toekomst.

Foto: Maurice Boyer

Nieuwe Nederlandse speeltuin in Jakarta

Op de plek waar de Indonesische speeltuin stond die naar Sonsbeek park is verplaatst staat nu een door Maze de Boer ontworpen speeltuin geïnspireerd op de Nederlandse speeltuinen uit z'n jeugd.

Foto: Ajeng Urunaili
Foto: Ajeng Urunaili
Foto: Ajeng Urunaili
Foto: Reza Afisina

De originele speeltuin in Jakarta

De speeltuin in Jakarta voordat deze werd verplaatst naar Sonsbeek Park