Over Maze
de Boer
Maze de Boer

Als multidisciplinaire kunstenaar werk ik met sculptuur, installatie, schilderkunst, film/ video, fotografie en muziek/ geluid.

Mijn werk komt vaak uit de historische achtergrond en de sociale context van de locatie of het thema van de tentoonstelling. Mijn installaties worden vaak site-specific genoemd, maar ik zie ze eerder als site-responsive werken. Hoewel de installatie vaak ontstaat ​​op een specifieke locatie, heb ik tot doel een autonoom werk te creëeren die ook zijn kracht behoud op een andere (nieuwe) locatie.

Ik creëer mijn kunstwerken vanuit een conceptueel perspectief, maar het resultaat is altijd visueel aantrekkelijk, vaak speels en toegankelijk. Een kunstwerk dat appelleert aan de conceptuele kijker alsmede de minder ervaren kunstliefhebber. Het creëren van een kunstwerk is een emotionele en fysieke ervaring en ik hoop dat de interactie tussen de toeschouwer en het werk op dezelfde manier werkt.

In de afgelopen jaren heb ik in mijn creatieve proces meer speelsheid toegestaan. Er is meer ruimte voor impuls, improvisatie en spel.

Ik ben geïnteresseerd in het vervagen van de grenzen tussen beeldende kunst, architectuur en theater of performance. Visuele interpretatie bepaalt vaak onze manier van kijken en daarmee de inhoud. We zijn geneigd om het zichtbare beeld aan te vullen met beelden die we kennen. In mijn werk probeer ik de kijker bewust te maken van deze onbewuste gewoonte om ontbrekende details in te vullen.

Ik toon de toeschouwer een geregisseerd overzicht van de werkelijkheid waar hij of zij bewust wordt van de overgang van het kunstwerk en de bestaande ruimte erom heen. In mijn driedimensionale werk speelt de toeschouwer regelmatig bewust of onbewust een (actieve) rol, ook als hij/ zij zich niet bewust is van het groter geheel. Soms is het kunstwerk een letterlijke samenwerking tussen kunstenaar en publiek.

Als beeldende kunstenaar, scenograaf (theater), docent en curator streef ik naar de synergie met andere creatieve makers (schrijvers, regisseurs, componisten) en professionele ambachtslieden (houtwerkers, lassers). Mijn werk in het theater wordt zowel beïnvloed door inspiratiebronnen binnen de beeldende kunst, theater als mijn eigen installaties en sculpturen. Als scenograaf werk ik samen met theater en opera regisseurs met wie ik inmiddels meer dan vijftig voorstellingen creëerde.

Ik zou mijn kunstwerken als conceptuele attracties beschrijven. Het concept is mijn uitgangspunt en visuele aantrekkelijkheid het resultaat.

Curriculum vitae

Download CV