Beeldende Kunst

Tijdelijke halte: Post CS

Een tijdelijk metro station tussen Amsterdam Centraal Station en Nieuwmarkt.

Locatie W139, Amsterdam, NL
Productie 2005
Materiaal Mixed media
Afmeting 4200 x 1000 x 400 cm (LxBxH)
Foto: Henni van Beek

In Post CS, het voormalige TGP Post gebouw waar onder andere Het Stedelijk Museum en Club 11 tijdelijk onderdak vonden, had W139 een tijdelijke expositieruimte in de kelder. Op het moment van de expositie was het gebouw moeilijk bereikbaar met het openbaar vervoer.

De ruimtelijke ervaring van Tijdelijke halte: Post CS begint bij de hoofdingang van het gebouw. Er staat een metrokubus op het dak van de ingang, een verlicht bord ‘perron’ boven de trap naar beneden, en de gangen waarin je terechtkomt hebben een ‘metro’-uitstraling. In de kelder kom je uit bij een kille wachtruimte met lange rijen plastic stoeltjes en vier monitoren aan de muur. Hierop zijn beelden van een beveiligingscamera te zien, opgenomen op een leeg perron en in een rijdende metro. Via een hellende vloer (geschikt voor rolstoelgebruikers) kom je op het perron Alle basisingrediënten van een metrostation zijn aanwezig: het perron met aan weerszijden een zwart gat, de rails met de gele stroomgeleider, de klok met het digitale informatiebord en beveiligingscamera’s.

Maar er zal geen metro komen. Want als je goed kijkt, zie je dat alleen de secondewijzer op de klok loopt en dat er geen informatie op het digitale bord te lezen is. De rails zijn, hoewel ze er levensecht uitzien, van hout; de schroeven waarmee de rails vastzitten zijn bitterkoekjes; het zwarte gat waaruit de metro zal verschijnen lijkt eindeloos, maar is in werkelijkheid een zwarte muur, op zes meter afstand.

Foto: Henni van Beek
Foto: Henni van Beek
Foto: Henni van Beek

Wachten op Godot

W139 haalde bij deze expositie een recordaantal bezoekers. Sommigen van hen werden echt op een verkeerd been gezet nadat ze soms wel een half uur op de metro hadden gewacht. Reacties van toeschouwers varieerden van herkenning, verbazing, frustratie, bewondering, boosheid, rust en bewustwording van de ruimte.

(Mede mogelijk gemaakt door GVB Amsterdam en Prorail)

Wachtruimte

In de ruimte naast het perron is een wachtruimte met aan weerszijde aan de muur twee monitoren die een oneindige montage van opnames in een rijdende metro toont. Op het moment dat de metro het station in rijdt springt het beeld naar een volgende clip.

Finissage

De laatste dag van de tentoonstelling werden Graffiti artists uitgenodigd om de wanden van de installatie voorzien van Tags en Pieces.

In een andere ruimte werd er Bingo gespeeld met gevonden voorwerpen en kleding van de Nederlandse Spoorwegen (NS).