Beeldende Kunst

Kantelen

Kantelen speelt met de fantasie over de kantelen op Kasteel Grouwaart maar ook de gevels van de huizen die als schaduw over het gras liggen.

Locatie André Voltenlaan, Utrecht, NL
Productie 2019
Materiaal Terrazzo
Afmeting 2400 x 610 x 90 cm & 1800 x 660 x 40 cm (LxBxH)

Kasteel Grouwaart is het kasteel dat aan het einde van de André Voltenlaan heeft gestaan en waarschijnlijk rond 1700 (deels) is verdwenen. Er zijn geen tekeningen van het kasteel waardoor je er alleen over kunt fantaseren als je over de contouren loopt die als een voetafdruk zijn achtergebleven. Leidsche Rijn zal de komende jaren uitgroeien tot ‘een nieuwe stad’ ten westen van Utrecht. De fraaie en sobere architectuur kenmerkt zich door rechte lijnen. Ruime huizen met strakke horizontale dakranden hebben de uitstraling van een moderne wijk aan de André Voltenlaan.

André Volten is een Nederlandse kunstenaar die vooral bekend is om zijn geometrische sculpturen die gemaakt zijn uit materialen als natuursteen, rvs, staal en Terrazzo. De André Voltenlaan bevat veel gras en (kleine) bomen waartussen in de zomer stoelen en tafels staan om van de gezamenlijke ruimte te genieten in de zon.

Kantelen speelt met de fantasie over de kantelen op Kasteel Grouwaart.

daarnaast maakt het ook een knipoog naar het kantellen dat de silhouetten van de huizen doen met hun schaduw in het gras. Kantelen is een speels silhouet van een tradionele trapgevel en een klokgevel die in de binnenstad van Utrecht zo kenmerkend zijn. Het relief van kantelen nodigt uit om spelenderwijs de vorm te volgen of om lekker op te gaan zitten of liggen in de zon.

Het materiaal en de basale vormtaal doet denken aan de werken van André Volten maar heeft ook alle ingrediënten in zich die in werken van Maze de Boer ook terug te vinden zijn.