Beeldende Kunst

Situated

Het is geen kermis op doorreis maar een kermis die zijn eindbestemming heeft bereikt.

Locatie N34, Emmen, NL
Productie 2014
Materiaal 5 betonnen objecten
Afmeting 2400 x 2100 x 300 cm (LxBxH)

Voor een automobilist is een verzorgingsplaats onmisbaar om even uit te rusten of de benen te strekken. Westerveld is de grootste verzorgingsplaats aan de N34 in Drenthe.

De N34 ligt langs de Hondsrug die bekend staat om de vele Hunebedden. Situated doet denken aan een modern Hunebed dat als vanzelfsprekend in het landschap ligt. Als men dichterbij komt tonen de contouren van de betonnen objecten het silhouette van een kermis. Maar deze kermis is niet even ‘neer gestreken’ op dit grasveld, deze kermis heeft een vaste plek gekregen en is niet meer uit het landschap weg te denken.

De kermis is de ultieme reisende attractie waar jong en oud de remmen los kunnen laten. Vaak ongemerkt geniet je van de vermakelijke attracties of erger je je aan de ongemanierde houding van medebezoekers. Het is een plek waar je je als volwassene even kind kunt voelen zonder dat men daar vreemd van op kijkt. Het is een ontmoetingsplek waar vermaak en ontspanning voorrop staat.

Bij het werk Situated ontbreken de kenmerkende geluiden en de fel gekleurde lampen. Het enige dat over blijft is de speelsheid van de fantasie waar kinderen en volwassenen kunnen klimmen en te ontdekken en zitten. Het is geen kermis op doorreis maar een kermis die zijn eindpunt al heeft bereikt.